Gdyby tak rozejrzeć się dookoła, wszędzie możemy zauważyć tworzywa sztuczne, m.in. plastik. W tej chwili patrzymy w plastik lub opieramy ręce na plastikowej klawiaturze, często nieświadomie nosimy plastik, kupujemy, a następnie przechowujemy w nim leki, żywność, napoje i, co najgorsze, wydaje nam się, że to wszystko jest normalne i nie ma się [...]
Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]
Cukier jest silnie demonizowany w Internecie oraz w prasie, radiu i telewizji, tymczasem jest tylko małą cegiełką, która buduje bardziej złożony problem. Nie można obarczać winą za wszystkie problemy związane z nadwagą i otyłością, cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego. O wiele ważniejszy jest tu ogólnie niezdrowy sposób odżywiania, a duża podaż [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnityny. Karnityna, znana również jako L-karnityna, jest aminokwasem z grupy betain. Aminokwasy z tej grupy nie wchodzą w skład cząsteczek białkowych, z czego najlepiej są znane aminokwasy, pełnią jednak w ludzkim [...]
Agregacja płytek krwi jest mechanizmem obronnym ustroju, w momencie pojawienia się uszkodzenia otaczają one uszkodzony obszar, przylegają i poprzez kaskadę reakcji powodują przyciągnięcie kolejnych płytek krwi do kluczowego rejonu. Obniżona liczba lub zaburzenie funkcji płytek krwi mogą być powodem przedłużonego krwawienia. Referencje: Kathleen [...]
Suplementacja aminokwasami rozgałęzionymi BCAA jest dość popularna. Na forum często obserwujemy, jak osoby kompletujące zestawy suplementów pod swój cel treningowy stosują aminokwasy, niezależnie od tego, czy chcą przybrać na masie mięśniowej, czy zająć się redukcją tłuszczu. Co sprawia, że produkt tego typu jest popularny, pomimo tego, że nie [...]
Zespół jelita drażliwego (IBS) to nawracające schorzenie związane z zaburzeniami ruchliwości jelita charakteryzujące się dysfunkcją mięśni gładkich przewodu pokarmowego. Głównymi objawami zespołu jelita drażliwego są bóle brzucha z występującymi zaparciami lub biegunką. Często pojawiają się również wzdęcia, śluz w stolcu i uczucie niepełnego [...]
Obcisłe topy, bluzki, spodnie i ubrania wąskie w pasie ładnie podkreślają atuty sylwetki u szczupłych kobiet. Upewnij się jednak, że nie nosisz zbyt wąskich ubrań. Okazuje się bowiem, że noszenie zbyt ciasnych ubrań (przykładowo, bardzo obcisłych jeansów) może zaszkodzić twojemu zdrowiu! Infekcje dróg intymnych Wreszcie, ciasna odzież, która [...]
Najczęściej wymienianym minerałem w kontekście zdrowia kości jest wapń. Jest to absolutnie prawdą. Z drugiej strony, wapń jest tylko jednym z minerałów, który wpływa na zdrowie Twoich kości. Badania pokazują, że wiele składników odżywczych działa synergistycznie w kontekście utrzymania gęstości kości i zmniejszenia ryzyka osteoporozy. [...]
Mózg to centrum dowodzenia naszego ciała i organ odpowiedzialny za naszą interakcję z otaczającym nas światem. Niestety wraz z wiekiem mogą pojawiać się choroby neurodegeneracyjne, które podobnie jak zwyrodnienia stawów, powoli utrudniają pełne wykorzystanie mózgu. Tracimy zdolności zapamiętywania, jak i przypominania sobie pewnych faktów z życia, [...]
Serotonina to neuroprzekaźnik występujący w mózgu, krwi i układzie pokarmowym. Wysyła wiadomości poprawiające samopoczucie, stabilizujące, między komórkami nerwowymi. Dlatego nazwano go hormonem szczęścia. Jak działa serotonina? Pomaga zasnąć, kontroluje łaknienie, utrzymuje regularne trawienie (co samo w sobie jest stonowanym wzmacniaczem [...]
Białko jest ważnym budulcem organizmu. Włosy, paznokcie i tkanki mięśniowe potrzebują białka. W dzisiejszym świecie bardzo łatwo o węglowodany, zwłaszcza te mocno przetworzone i produkty bogate w cukier. Gdy nie zwracamy większej uwagi na to, jak się odżywiamy, zaskakująco łatwo doprowadzimy do niedoborów białka w organizmie. Podsumowanie [...]
Jeśli istnieje jeden czynnik w życiu, nad którym nie mamy pełnej kontroli, to jest to z pewnością stres. Bez wątpienia stres wywiera negatywny wpływ na zdrowie. Badania wiążą stres emocjonalny z problemami zdrowotnymi, takimi jak nadciśnienie czy zespół jelita drażliwego. Istnieją również przesłanki, by uważać, że stres zwiększa ryzyko [...]
Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]
Zaburzenia odżywiania to temat, który wbrew pozorom dotyczy bardzo dużej części społeczeństwa. Nie każdy przypadek kwalifikuje się od razu jako poważny problem, wymagający terapii, ale każdy prędzej czy później może się do takiego rozwinąć. Istnieje kilka rodzajów zaburzeń, a do najpowszechniejszych należą anoreksja, bulimia, kompulsywne jedzenie [...]
Na dzień dzisiejszy można śmiało powiedzieć, że wzrasta nasza świadomość w temacie zdrowego odżywiania. Częściej zastanawiamy się nad tym, co zjadamy czy możemy wybrać lepiej i zdrowiej. Słysząc hasło przetworzona żywność, doskonale wiemy, że jest to rodzaj produktów, których warto się wystrzegać na rzecz tych naturalnych, aby pozyskać więcej [...]
Prawdopodobnie każdy z nas doświadczył nieprzyjemnego, ostrego kłucia w boku podczas podejmowania wysiłku fizycznego, jakim jest bieganie. Czasem jego siła jest tak wielka, że konieczne jest przerwanie aktywności, a my łapiemy się za bok, aby odetchnąć i uspokoić organizm. Z czym związany jest tego typu objaw? Pamiętaj również o tym, aby do 2 [...]
Jednym z "cudów" nowoczesnej technologii jest kuchenka mikrofalowa. Nigdy wcześniej podgrzewanie, a nawet przygotowywanie jedzenia, nie było tak wygodne, łatwe i szybkie. Nie kwestionujemy wygody korzystania z kuchenki mikrofalowej. Czy jednak jest to na pewno bezpieczne dla zdrowia? Podsumowując Nie ma dowodów na to, że potrawy podgrzewane w [...]
Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w [...]
Zjawisko kaszlu występującego po iniekcji środków z grupy SAA od długiego czasu zajmuje uwagę naukowców. Nie wiedzą do końca, skąd bierze się kaszel, powstało na ten temat wiele teorii. Przede wszystkim chciałbym wyjaśnić, iż mityczny kaszel wiązany z trenbolonem (ang. tren-cough) to zjawisko uniwersalne, dotyczące wszystkich środków umieszczanych [...]